Intervju med Chin Lit i P4 på bokmässan

20181002

Bokmässan är över för denna gång, tack alla som kom till Chin Lits monter, bland annat Radio P4. Lyssna på intervjun här: > Chin Lit intervju P4

På bokmässan lanserades höstens andra titel: ”3 x Wang Xiaobo” – en samling med tre långnoveller/kortromaner av 90-talets kanske bästa kinesiska författare.

Med slagfärdiga repliker och galghumor skildrar Wang Xiaobo i ”2015” hur konstnären Wang Er fråntas sin konstnärslicens och blir skickad till ett omskolningsläger för att ha målat tavlor som ingen begriper och där träffar han sin blivande fru som är fångvaktare. I ”Foglig kärlek” har en uttråkad gift polis för vana att ta fast homosexuella och förvara dem på polisstationen för att ha någon att prata med under sina nattskift och en natt arresterar han A Lan. Vad han inte räknar med är att det blir inledningen till en sadomasochistisk kärlekshistoria. ”De bästa åren” utspelar sig under den absurda tidsepoken kulturrevolutionen då en storstadsstudent skickas till landsbygden för att lära av bönderna. Där träffar han en ung kvinnlig läkare som han uppmuntrar att leva upp till sitt oförtjänta epitet ”vandringspris” och trots det är absolut förbjudet utvecklar de en kärleksrelation istället för att bli politiskt korrigerade.  Tre utvalda långnoveller av 90-talets kanske mest intressanta kinesiska författare och som idag nått kultstatus.