Höstens böcker

20200831

En miljösaga – Fasetter av liv – och en historisk fiktion – Den stulna cykeln, båda av den prisbelönta författaren Wu Ming-Yi som även långlistades till Man Booker International Prize 2018.

När en tsunami skickar en massiv flytande ö bestående av hopslingrade sopor att krascha på Taiwans kust, förenas två helt olika människor – en utstött urinnevånare från ett mytiskt land och en kvinna på gränsen till självmord. En dystopisk miljö-saga som berör valfångst, avveckling av kärnavfall, fabriksavfall och okontrollerade byggen. Men Fasetter av liv är också en bok om förlust och sorg, ursprungsbefolkningarnas kamp, sexarbetare, Bob Dylan, norsk säljakt, religion och mer därtill.

”We haven’t read anything like this novel. Ever. … Wu Ming-Yi treats human vulnerability and the world’s vulnerability with fearless tenderness.”
—Ursula K. Le GuinEn författare ger sig ut på ett sökande efter sin fars gamla cykel som stals för många år sedan. Snart befinner han sig mitt i en historia som involverar världens äldsta elefant någonsin, soldaterna som slogs i den sydostasiatiska djungeln under andra världskriget, mystiska fjärilshantverkare uppe i bergen och inte minst samlare av antika cyklar. Den stulna cykeln är både historisk fiktion som tar med oss på vindlande stigar bland cyklar, elefanter och krig, men också en innerlig betraktelse över minnen, familj och hembygd – en spännande resa.
Översatt till 15 språk. Långlistad för Man Booker International Prize 2018.

Wu Ming-Yi är också konstnär, formgivare, fotograf, litteraturprofessor, fjärilsexpert och miljöaktivist. Han har jämförts med författare som Margaret Atwood, Haruki Murakami, W.G. Sebald och Yann Martel.