Han Xu besöker Litteralund 2018

20171215

Författaren och illustratören till en av vårens barnböcker – Blinda Rödluvan och vargen – är inbjuden till Litteralund 2018. Där kommer hon bland annat att ha workshops med skolelever och dela med sig av sin teknik hon använt i boken om den blinda Rödluvan.

Foto: Xu Fengqin

Han Xu är född på 80-talet och är en av Kinas mest lovande unga barnboksförfattare/illustratörer. Efter konststudier vid universitet i Kina, fortsatte hon studera illustration på Accademia di Belle Arti di Bologna där hon tog sin masterexamen. Sedan dess har hon arbetat som frilansillustratör och barnboksförfattare.

Han Xus debutbok är Blinda Rödluvan och vargen som är hennes egen tolkning av vad som händer när Rödluvan, som inte kan se, tar sig fram genom skogen med hjälp av sin hörsel, lukt och känsel. Hon ska till sin mormor som fyller år och på vägen dit stöter hon på diverse djur som hon frågar om hjälp för att hitta vägen. Sist men inte minst träffar hon på vargen … Boken har vunnit flera utmärkelser och det hör till ovanligheterna i Kina att man premierar så unga konstnärer eftersom det i landet finns en gängse respekt för äldre generationer upphovsmän, men nya vindar blåser nu. Blinda Rödluvan och vargen har bland annat fått följande utmärkelser:

  • Guldmedalj, Barnens egna val, Kina 2016
  • En av de 10 bäst illustrerade böckerna 2016, Kina
  • Nominerad och på shortlist till det prestigefyllda barnbokspriset Feng Zikai Chinese Children’s Picture Book Award för böcker utgivna 2016.